FAIR PLAY KARTON NAŠEM LUKI

PONOSNI SMO

Zagreb, 5. ožujka 2022. – Na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava Republike Hrvatske u hrvanju, koje je u Poreču organizirao Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), dogodila su se dva iznimna primjera sportske korektnosti, za koja su dodijeljeni fair play kartoni Hrvatskog fair play odbora (HFPO).

Svima je poznato da borilački sportovi podrazumijevaju borbu do pobjede, no učenik Luka Rebić, član Školskog sportskog društva LOVREK iz Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje, ni trenutka nije dvojio kada njegov hrvački napad treba prestati. Luka je popustio stisak kada je vidio da njegova suparnika boli, a to je bilo vrijedno dodjele fair play kartona. Ponosni na svog učenika i njegov korektni potez bili su profesor TZK Ivan Boras i hrvački trener Vinko Kadečka, koji su mu čvrsto stisnuli ruku.

Poslušajte što se dogodilo: 🎬 https://youtu.be/236vdVAPMng

Drugi dobitnik je  učenik Ivan Bačani iz Osnovne škole Ludbreg.

Podsjetimo, s ciljem promicanja etičkih vrijednosti u sportu, Hrvatski školski sportski savez i Hrvatski fair play odbor započeli su 2020. pilot projekt uvođenja Fair play kartona za iznimno korektne poteze i geste na školskim sportskim natjecanjima te vođenja evidencije mladih sportaša koji su dobili fair play karton. Njihova promocija predviđena je na obilježavanju Međunarodnog dana fair playa 7. rujna, što je u skladu sa zaključcima Izvršnog odbora Europskog fair play pokreta, održanog u Beču od 23. do 25. siječnja 2020. godine. Prva faza pilot projekta Fair play karton provedena je tijekom održavanja Državnog prvenstva školskih sportskih društava u košarci od 6. do 10. ožujka 2020. godine u Zadru. Prema uvidu u primjere dobre prakse, fair play karton se uspješno primjenjuje na različitim sportskim natjecanjima u Slovačkoj, Sloveniji, Italiji i Portugalu.

 

Hrvatski fair play odbor čestita Luki Rebiću i Ivanu Bačaniju na iznimnoj korektnosti za koju su zasluženo dobili fair play karton!